Eieren en Gezondheid
Eieren zijn klein van stuk, maar staan bol van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam.
Rijk aan eiwitten, arm aan calorieën
Eieren zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding. De eidooier is een goede bron van ijzer en tal van vitaminen. Eieren bevatten de antioxidanten die mogelijk bescherming bieden tegen ouderdomgebonden oogziekten, zoals cataract. Een gemiddeld gekookt ei (circa 60 gr) bevat slechts 90 kcal.
Hoe zit het met de cholesterol?
Het wit van ei is vrij van cholesterol, de eidooier bevat gemiddeld 200 mg cholesterol. Het ei is in vergelijking met andere bronnen van cholesterol relatief arm aan calorieën en verzadigde vetzuren. Deze laatste hebben een belangrijker effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit voeding. Meer dan de helft van het vet in een ei is bovendien onverzadigd. Dat zijn goede vetten, die het cholesterolgehalte helpen verlagen in het bloed en mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Het geheim van de oudste inwoner in Nederland
De geheim van de oudste inwoner van Nederland in 2014, Egbertje Leutscher-De Vries (111 jaar) was een gekookt eitje bij het ontbijt.